De plastic rietjes die drankjes generaties lang hebben opgeleukt, zijn sinds zaterdag verboden in de Europese Unie

Het verbod is het gevolg van een richtlijn die de EU twee jaar geleden heeft aangenomen om het ophopende plastic in de oceanen te verminderen.

Zogenoemde ‘single use plastics’ komen relatief vaak in het water terecht.

Er zijn zowel herbruikbare als wegwerprietjes als alternatief. Maar herbruikbare rietjes zijn niet per se beter voor het milieu.

Vanaf zaterdag zijn zaken als plastic bestek en bordjes, plastic wattenstaafjes en plastic rietjes verboden in de hele Europese Unie. Winkels mogen dan geen nieuwe voorraden van dergelijke producten inslaan. De oude voorraden mogen nog wel verkocht worden.

De maatregel is het gevolg van een twee jaar geleden aangenomen Europese richtlijn die tot doel heeft om de hoeveelheid plastic in de oceanen te verminderen. De genoemde zaken en nog een aantal andere zogeheten ‘single use plastics’ komen relatief vaak in het water terecht.

Bekijk: Dit is waarom plastic rietjes verschrikkelijk zijn

Vanwege de richtlijn zijn in veel branches al veranderingen doorgevoerd. Zo krijg je bij McDonald’s inmiddels papieren rietjes en ook verving het fastfoodbedrijf de plastic deksels op McFlurry-bekers.

Kritiek

Van verschillende kanten komt kritiek op de richtlijn omdat die niet streng genoeg is. Zo schrijft de EU voor bepaalde zaken zoals voedselverpakkingen en deksels voor drankbekers, waarvoor nog weinig alternatieven zijn, alleen een reductie voor. Ook niet-herbruikbare plastic flessen zijn nog steeds toegestaan.

Een groep milieuorganisaties heeft al opgeroepen om ook plastic confetti, vuurwerkverpakkingen met plastic onderdelen en wegwerpverpakkingen te laten verdwijnen. Een aantal bedrijven onder aanvoering van flessenmerk Dopper wil dat wegwerpflessen ook worden verboden. De huidige maatregelen zorgen volgens hen maar voor 7 procent minder plastic afval in 2040.

Liever geen herbruikbaar rietje

Wie thuis een alternatief voor plastic rietjes wil gebruiken, kan beter niet naar de herbruikbare varianten grijpen van bijvoorbeeld RVS of bamboe, adviseert Milieu Centraal. Ze worden niet goed schoon in de vaatwasser en met de hand wassen onder een stromende kraan kost zoveel energie dat een wegwerp rietje alsnog duurzamer is.

Als je dan toch een rietje wil liever een wegwerpvariant van bamboe of tarwestro. Maar je bewijst het milieu een grotere dienst als je helemaal geen rietje gebruikt, aldus de stichting.

Lees ook: